THERAPIE BIJ LITTEKENS
De eerste stap bij littekens vervagen is een vroege herkenning en start van therapie. Essentieel is een nauwkeurige behandeling van het weefsel, het hechten van de wond en de wondverzorging om een infectie te voorkomen. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er minder spanning op de randen van het litteken staat. Uit studies blijkt dat wanneer er direct na het sluiten van de wond drukgevoelige siliconenpleisters worden geplakt, deze eraan bijdragen dat er een verminderde ontwikkeling van littekens optreedt.
DRUKTHERAPIE BIJ LITTEKENS
Op basis van wetenschap, praktijk en ervaring blijkt druktherapie een effectieve manier als het gaat om littekens voorkomen en behandelen. Daarnaast vermindert druktherapie het oedeem (de ophoping van weefselvocht), de jeuk en de pijn.
botox bij littekens
Littekens na een operatie behandelen met botox (botuline toxine A) vermindert de krachten op het litteken. Ook verbetert het uiterlijk duidelijk.
littekenzalf bij littekens
Uit weer andere studies blijkt dat tot een jaar na wondgenezing, de huid van het litteken sneller verdroogt dan de omliggende huid. Patiënten met een verhoogd risico op extreme wondgenezing kunnen daarom baat hebben bij behandeling met vocht inbrengende en verzachtende siliconengel of -zalven.
Littekenbehandeling met siliconengel is de enige wetenschappelijk bewezen behandeling voor de werkzaamheid bij hypertrofische littekens. Producten met siliconen herstellen de vochtbalans in de hoornlaag van de opperhuid. Deze crèmes moeten wel zo snel mogelijk na het sluiten van de wond worden gesmeerd. Bij wonden die meer dan twee tot drie weken nodig hebben om spontaan te sluiten – bijvoorbeeld brandwonden – kan uit voorzorg een drukverband worden gebruikt.